Korupcja polityczna w świetle afery Rywina - Hajduczenia, Piotr (My University, 2009)
Afera Rywina zapoczątkowała nowy etap w Polskiej polityce. Pod pewnymi względami to właśnie dzięki niej dostrzegliśmy problemy polityczne naszego narodu. Właśnie ta burza, która została wywołana przez Michnika ukazała prawdziwe oblicze rodzącej się dopiero w Polsce demokracji. Demokracji, którą czeka długa droga by wyglądała na zbliżoną do tej, która jest w państwach zachodnich. W pracy starano się przedstawić bardzo ważną kwestię dotyczącą prowadzenia śledztwa. Mianowicie omówić to w jaki sposób przebiegały i na czym polegały prace Sejmowej Komisji Śledczej. Celem jest ukazanie jej mocnych i słabych stron. Tego co tak naprawdę miało wpływ na to, że w efekcie końcowym, nie osiągnięto wszystkich założeń ale także i tego co udało się komisji wypracować. Przedstawiono czym jest Sejmowa Komisja Śledcza, jej genezę, a także omówiono poszczególne akty prawne, które decydują o jej istnieniu i zakresie jej działań. Zwrócono także uwagę na przyczynę problemów napotykanych przez komisja w czasie jej działania, liczne układy i powiązania, które wpłynęły na to, że sprawa stała się jeszcze bardziej zawiła i trudniejsza do wyjaśnienia, to czym tak naprawdę jest „grupa trzymająca władzę” i to na czym polega jej fenomen.
Keywords: korupcja; Polska; Afera Rywina