Dofinansowania ze środków Unii Europejskiej na terenie Piwnicznej-Zdrój - Nawalany, Aleksandra (My University, 2011)
Od 2004 roku, kiedy Polska dołączyła do struktur Unii Europejskiej, państwo korzysta ze wsparcia finansowego oferowanego przez Wspólnotę. Otrzymać je mogą wyłącznie kraje o niskim dochodzie narodowym –do takich właśnie należy Polska. Funkcjonujące programy operacyjne pokrywają część kosztów zadań i realizowanych projektów, a środki z Unii Europejskiej są obecnie najpopularniejszym sposobem pozyskiwania kapitału na nowe inwestycje oraz na projekty już istniejące. Także gmina i miasto Piwniczna-Zdrój korzysta z unijnych dotacji. Celem niniejszej pracy było opisanie istniejących form wsparcia ze strony UE, przedstawienie gminy Piwniczna-Zdrój i na tej podstawie zaprezentowanie bardziej charakterystycznych zrealizowanych inwestycji, jak i projektów w trakcie realizacji, mianowicie: rewaloryzacji obszaru uzdrowiska, budowy kąpieliska na Radwanowie, budowy systemu kanalizacji Wierchomla-Forbasy oraz projektu „Kultura-zwierciadłem duszy”.
European Union funds in Piwniczna-Zdroj
Keywords: Unia Europejska; fundusze unijne; fundusze europejskie; programy operacyjne; Piwniczna-Zdrój