Dynamika bezrobocia i ocena stosowania środków przeciwdziałania bezrobociu w powiecie tarnowskim - Marszałek, Ewelina (My University, 2010)
Samo bezrobocie nie stanowi nowego zjawiska na ziemiach polskich. Okres rozwoju przemysłu kapitalistycznego na przełomie XIX i XX wieku – zaowocował pojawieniem się nowych rzesz ludności poszukujących pracy zarobkowej. W niniejszej pracy przedstawiona została analiza i ocena bezrobocia w Polsce w okresie transformacji, na przykładzie powiatu tarnowskiego. Rozdział pierwszy obejmuje podstawowe zagadnienia związane ze zjawiskiem bezrobocia, czyli istotę, rodzaje, źródła, a także przyczyny występowania bezrobocia wraz ze skutkami występowania zjawiska w ujęciu społecznym i ekonomicznym. W kolejnym rozdziale omówiono wielkość, strukturę bezrobocia, popyt i podaż siły roboczej, a także powiązane ze zjawiskiem zatrudnienie nierejestrowane, wskazując na czynniki mające za zadanie przeciwdziałanie, a także łagodzenie skutków bezrobocia. Rozdział trzeci przedstawia zagadnienia związane ze zjawiskiem bezrobocia w okresie transformacji w Polsce, ukazując zmiany na rynku pracy zaistniałe po 1989 roku. Przedstawiono bezpośrednio ze sobą powiązane zagadnienia, czyli rozwój gospodarczy a bezrobocie. W rozdziale czwartym dokonano analizy bezrobocia na lokalnym rynku tarnowskim w latach 2002 – 2009. Przedstawiona została ogólna charakterystyka lokalnego rynku pracy (Małopolska), struktura panującego zjawiska wraz z dynamiką zmian bezrobocia w powiecie tarnowskim. Ostatni rozdział zawiera omówienie aktywnych i pasywnych form przeciwdziałania bezrobociu w powiecie tarnowskim, w zestawieniu z efektami stosowanej polityki przeciwdziałania zjawisku. Przedstawiono również rolę państwa w zwalczaniu zjawiska, wskazano kierunki proponowanych zmian mających minimalizować skalę występowania zjawiska bezrobocia. Podsumowanie stanowi zestawienie najważniejszych czynników wywierających bezpośredni wpływ na skalę zjawiska bezrobocia.
Dynamics and counteracting of joblessness in the district of Tarnów
Keywords: bezrobocie; przyczyny bezrobocia; przeciwdziałanie bezrobociu; powiat