Oferta bankowych usług dla firm: analiza porównawcza na przykładzie ING Bank Śląski oraz Kredyt Bank - Gruca Marta (My University, 2007)
Obecnie system bankowy w Polsce jest silny i stabilny. Jego kształt to efekt procesów, które zachodziły na tym rynku w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Spośród kilkudziesięciu banków komercyjnych, które na nim działają, największą grupę stanowią banki, których duży udział należy do inwestorów zagranicznych. Strategia, jaką przyjęły banki wobec małych i średnich przedsiębiorstw opierała się na pogłębionej segmentacji klientów z tej grupy. Podstawowym kryterium wyodrębniania segmentów rynku była wielkość rocznych obrotów. Dla każdego z tych segmentów bank przygotował specjalne pakiety produktów, różniące się ceną i zakresem oferowanych usług. Pakiety te zawierają standardowe produkty tj. rachunki bieżący, lokaty, karty kredytowe, które mogą być uzupełnione np. rachunkiem pomocniczym lub przelewami zagranicznymi. Uwzględniając szczególne potrzeby klientów, banki oferują dodatkowe usługi, np. produkty ubezpieczeniowe, leasing, faktoring, możliwość inwestowania na rynku kapitałowym lub udzielanie gwarancji bankowych. Oprócz standardowych pakietów wiele banków oferuje coraz większą liczbę usług finansowych dla przedsiębiorstw i różnych instytucji, związanych z doradztwem inwestycyjnym, pozyskiwaniem kapitału, obsługą emisji akcji i obligacji w publicznym obrocie, Celem niniejszej pracy jest analiza ofert Banków dla klientów instytucjonalnych oraz zbadanie czy spełniają one oczekiwania klientów (małych przedsiębiorstw) w zakresie pozyskiwania kredytów oraz obsługi finansowej przedsiębiorstwa.
Comparative analysis of bank offers for MSE; ING Bank Śląski and Kredyt Bank case study
Keywords: system bankowy w Polsce; banki komercyjne; gospodarka rynkowa; bankowa oferta produktów i usług; rachunek bieżący i depozyty; kredyty; wykup wierzytelności; operacje zagraniczne; bankowe rozliczenia pieniężne