Status prawny, przemiany i problemy polskiej rodziny w okresie transformacji - Szewczyk, Danuta (My University, 2011)
W pracy przyjęto hipotezę badawczą, że zmieniające się warunki materialne społeczeństwa w wyniku przemian ustrojowych przyczyniają się do zmian struktury, modelu i typów polskiej rodziny oraz do wypełniania przez nią podstawowych funkcji. W rozdziale pierwszym omówiono wymiar społeczny rodziny. Przytoczono różne definicje rodziny funkcjonujące w literaturze przedmiotu. Przedstawiono jej podstawowe funkcje i zaprezentowano najważniejsze źródła prawa kształtujące bezpośrednio lub pośrednio życie rodzinne w Polsce. W rozdziale drugim omówiono politykę rodzinną i działalność podmiotów ją realizujących. Skoncentrowano się na ich roli i zadaniach przede wszystkim w obszarze ochrony zdrowia, edukacji, pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych i na rynku pracy. Poruszono tematykę dotyczącą instytucji pomocy społecznej, które zostały powołane do realizacji zadań z zakresu polityki rodzinnej oraz szczegółowo opisano instrumenty tej polityki. W ostatnim rozdziale dokonano analizy problemów rodziny w wymiarze lokalnym na przykładzie miasta Limanowa. Najpierw przybliżono strategię miasta w rozwiązywaniu problemów mieszkańców. Wykazano zdiagnozowane przez Karpacki Instytut Rozwoju Regionalnego problemy mieszkańców miasta w latach 2002-2004 oraz założenia i kierunki działań jakie powinny być podjęte w celu ich naprawy. Następnie zaprezentowano aktualne problemy społeczne Limanowej mające wpływ na życie rodzin w latach 2008-2010. Zamysłem było porównanie tych problemów na przestrzeni wyżej wymienionych lat i potwierdzenie, że nadal są aktualne i pokrywają się w większości z problemami społecznymi dotykającymi społeczeństwo polskie w ujęciu globalnym. Analizę opracowano na podstawie: Banku Danych Lokalnych GUS, danych z Państwowego Urzędu Pracy w Limanowej oraz informacji uzyskanych w Urzędzie Miasta Limanowa. Rozdział zamyka opis działalności limanowskiego Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. W wyniku analizy materiału badawczego potwierdzono przyjętą wcześniej hipotezę.
Legal status, changes and problems within a Polish family during the process of transformation
Keywords: rodzina; polityka rodzinna; społeczne koszty transformacji gospodarczej; system pomocy rodzinnej