Organizacyjne i finansowe aspekty Opieki Społecznej na przykładzie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu - Rolka, Małgorzata (My University, 2012)
Celem pracy jest próba identyfikacji funkcjonowania systemu opieki społecznej na szczeblu lokalnym. Aby przybliżyć problemy społecznych trudności posłużono się przykładem działania Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu. Omówiono, na podstawie analizy literatury przedmiotu, problematykę polityki społeczno-gospodarczej. Przedstawiono miejsce i rolę pomocy społecznej w Polsce oraz porównano ją z wybranymi krajami Unii Europejskiej. Pokazano standardy świadczeń socjalnych oraz – w tym kontekście – nakłady finansowe przeznaczone na funkcjonowanie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu. Scharakteryzowano również sytuację i problemy jakie spotykają ludzi, z którymi sami nie są w stanie sobie poradzić i potrzebna jest interwencja państwa. Podjęto próbę identyfikacji potrzeb społecznych na szczeblu lokalnym. Przybliżono wizerunek miasta Nowego Sącza oraz jego mieszkańców. Scharakteryzowano Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Przedstawiono jego działanie, podział pracy; przybliżono zasady gospodarki finansowej na pomoc społeczną w latach 2007-2009.

The dissertation will attempt to indentify the welfare services AT the local level. The Social Welfare Centre in Nowy Sącz serves as an example to faliarize us with the problems of social difficulties. The issues of socio – economic policy are discussed on the basis of the literature on the subject. The place and role of welfare in Poland is introduced in comparison to other countries of the European Union. Social security benefits standards are shown and – in this context –financial outlays allocated for the work of Social Welfare Centre in Nowy Sącz. The situation and problems which people meet and are not able to cope with without the state’s intervention are characterized. An attempt to identify the welfare needs is made as well. The image of the city of Nowy Sącz and its inhabitants is introduced. The Social Welfare Centre is characterized. Its functioning, work division are presented; the rules of financial economy for the 2007 – 2009 welfare help are outlined.
Organizational and financial aspects of the welfare services in the Social Welfare Centre in Nowy Sącz
Keywords: pomoc społeczna; bezrobocie; zabezpieczenie społeczne; świadczenia; polityka społeczna; analiza budżetu; wydatki; welfare help; unemployment; welfare policy; benefits; Social Welfare Centre in Nowy Sącz