Interwencja Humanitarna. Aspekty użycia siły przez NATO w Kosowie - Hankus, Tomasz (My University, 2006)
W pracy autor przedstawia zgodność interwencji humanitarnej z prawem międzynarodowym oraz jej tryb na przykładzie konfliktu Serbsko – Albańskiego w Kosowie. Legalności interwencji humanitarnej można dopatrywać się zarówno w prawie zwyczajowym jak i traktatowym na przykładzie Karty NZ. Zasady prawa zwyczajowego w ujęciu podmiotowym różnią się jednak od prawa stanowionego. W pierwszym rozdziale opisano stosowanie sił w prawie międzynarodowym. Przytoczono artykuł Karty NZ, która prawnie dotyczy większości państw świata. Przedstawiono też krótką charakterystykę Ligi Narodów oraz ONZ. Drugi rozdział poświęcony jest Interwencji Humanitarnej – jej definicji, historii jej stosowania oraz ewolucji. Opisano kilka przykładów. Trzecia cześć poświęcona jest historii Kosowa. Działania w tej prowincji są szczególnym przypadkiem interwencji humanitarnej. Konflikt etniczno – religijny postawił przed społecznością międzynarodową tak duże wyzwanie, iż uchodzi on za lekcje pokazową, a zarazem test dla przepisów prawa międzynarodowo oraz funkcjonalności organizacji międzynarodowych.
Humanitarian intervention: aspects of use force by NATO in Kosovo
Keywords: interwencja humanitarna; prawo międzynarodowe; Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ); konflikty etniczne