Metodyka organizacji stanowiska pracy biurowej - Skiba, Justyna (My University, 2010)
Podstawowym celem opracowania jest krytyczna ocena i analiza biurowych stanowisk pracy oraz wskazanie zapotrzebowania na jej wyniki w trakcie zmian organizacyjnych. Przedstawienie, zarówno w ujęciu teoretycznym jak i praktycznym problematyki dotyczącej prawidłowej organizacji stanowiska pracy biurowej. Praca została przygotowana na podstawie pozycji zwartych dotyczących zagadnienia organizowania stanowiska biurowego, licznych pozycji artykułowych, materiałów ze szkoleń organizowanych dla pracowników biurowych oraz na podstawie danych zebranych w firmie. Wartościowanie pracy wpisane jest trwale w strategię zarządzania zasobami ludzkimi, która jest ściśle powiązana ze strategią ekonomiczną, polegającą na maksymalizacji efektów przy minimalizacji kosztów, jednak troska o dobro kadry pracowniczej jest postrzegana jako najlepszy sposób motywowania i inspirowania. Polityka zarządzania zasobami ludzkimi przyjmuje systemowe podejście w stosunku do analizy i zarządzania organizacją, spaja ponadto te części organizacji, które funkcjonują efektywnie i zmierzają w sposób zintegrowany w kierunku realizacji ogólnie zarysowanych celów.
Metedology of office workstand's organisation
Keywords: wartościowanie stanowisk pracy; zarządzanie zasobami ludzkimi; stanowisko pracy; organizacja stanowiska pracy; zmiany organizacyjne; biurowość