Analiza finansowa na przykładzie przedsiębiorstwa INGLOT Sp. z o.o. w latach 2008 – 2011 - Wilk, Paulina (My University, 2015)
Główny cel pracy licencjackiej dotyczył analizy finansowej przedsiębiorstwa INGLOT Sp. z o.o. w latach 2008- 2011. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale zamierzone było ukazanie istoty, celu oraz rodzajów analizy finansowej, a dodatkowo rozdział ten skupił się wyjaśnieniu skąd pochodzą dane do badania. Drugi rozdział zagłębiając się w analizę finansową miał na celu wyjaśnić jak powinna wyglądać prawidłowa analiza bilansu, rachunku zysków i strat oraz analiza wskaźnikowa. Rozdział trzeci charakteryzował badane przedsiębiorstwo, natomiast rozdział czwarty miał za zadanie przeanalizować dane zawarte w sprawozdaniach finansowych spółki, tj. rachunku zysków i strat oraz bilansie, a dodatkowo skupić się na analizie wskaźnikowej czterech istotnych obszarów istniejących przedsiębiorstwie, tj. rentowność, płynność, poziom zadłużenia oraz sprawności działania. Opierając się o otrzymane wyniki możemy stwierdzić, że przedsiębiorstwo INGLOT Sp. z o.o. ciągle się rozwija. Utwierdzić nas w tym może, np. wskaźnik rentowność sprzedaży, który w spółce wynosi: w 2008 roku 15,4 %, i rośnie do wartości 26,6% w 2011 roku. Poziom ogólnego zadłużenia plasuje się na poziomie 16% w roku 2008 i spada do wartości 13% w roku 2011. Analiza płynności pokazuje, że firma odznacza się wysoką nadpłynnością. Natomiast badając obrotowość spółki możemy zauważyć, że wskaźnik spłaty zobowiązań plasuje się na niekorzystnie wysokim poziomie w odniesieniu do rotacji należności. W ujęciu ogólnym firma jest w dobrej kondycji co oznacza, że nie grozi mu bankructwo.

The main aim of the BA thesis is financial analysis of the INGLOT Company between 2008 and 2011. This BA thesis consists of four chapters. The first chapter was intended to show the essence, purpose and the types of financial analysis, and in addition, this chapter focused on explaining where the data come from for the analysis. The second chapter delving into the financial analysis and it aim was to explain how should look the proper analysis of the balance sheet, income statement and ratio analysis. The third chapter was characterizing the company. Chapter four had the task to analyze data contained in the company's financial statements, i. e. profit and loss account and balance sheet, and additionally focus on ratio analysis of four significant areas existing in enterprise: profitability, liquidity, leverage and activity. Based on the obtained results, we can conclude that the INGLOT Company is constantly developing. This can be confirmed by for example of return on sales ratio, which is: in 2008, 15.4%, and increases to the value of 26.6% in 2011. The level of debt ratio had 16% in 2008 and falling to 13% in 2011. Liquidity analysis shows that the company has high excess liquidity. In contrast, examining the company's activity, we can see that the rate of repayment of the obligation ranks unfavorably high in relation to receivables turnover. In general terms, the company is in good shape, which means that no bankruptcy threatens it.
Financial Analysis of INGLOT Company in 2008-2011
Keywords: analiza finansowa; wskaźnik; wskaźniki płynności; wskaźniki rentowności; INGLOT Sp. z o.o.; wskaźniki poziomu zadłużenia; wskaźniki sprawności działania; financial analysis; ratio; liquidity ratios; profitability ratios; INGLOT Company; laverage ratios; activity ratios