Znaczenie podatków i opłat lokalnych dla finansów gminy na przykładzie gminy Wojnicz - Hajdecka Monika (My University, 2008)
Realizowanie przez gminę ciążących na niej zadań uzależnione jest od zapewniania tej jednostce samorządu terytorialnego dostatecznych źródeł dochodów. Celowi temu powinien służyć między innymi odpowiednio funkcjonujący system dochodów. Przedmiotem tejże pracy są podatki i opłaty lokalne stanowiące dochody budżetu gmin. W niniejszej pracy jako podstawową metodę badawczą zastosowano dogmatyczną metodę badań, polegająca na analizie obowiązującego ustawodawstwa, orzecznictwa oraz poglądów przedstawicieli doktryny.
Meaning of tax and local charges for finance of local community on the example of Wojnicz community
Keywords: podatki; prawo podatkowe; samorząd terytorialny; zadania gminy; gospodarka finansowa gminy; podatki i opłaty lokalne jako źródło dochodu gminy; gmina Wojnicz; polityka podatkowa gminy