Problemy i metody logistyki zaopatrzenia w skali mikro i makrologistycznej - Betnerowicz Paweł (My University, 2003)
Transport, uznawany był za problem, wobec którego wszelkie metody optymalizacyjne są bezsilne. Dopiero lata 60-te wraz z rozwojem przedsięwzięć o charakterze militarnym pozwoliły na rozwój nauk matematycznych a w szczególności metod programowania liniowego. Skutkiem tego było pogłębienie wiedzy o procesach transportowych i poprawienie ich jakości. Możliwy stał się transport szybszy i tańszy. Skróceniu uległy trasy transportowe i możliwe stało się zwiększenie partii transportowych. Wszystko to prowadziło jednocześnie do zwiększenia bezpieczeństwa transportu. Okazało się również, że optymalizacja tych zmiennych prowadzi do zmniejszenia w istotny sposób kosztów. Niniejsze opracowanie jest próbą przedstawienia roli, jaką odgrywają metody optymalizacyjne w transporcie oraz pośrednio w procesach gospodarczych. Ukazując liczne metody optymalizacyjne autor niniejszej pracy dążył do pokazania istoty problemów transportowych i dystrybucyjnych zarówno w skali makro i mikro. Ukazane są również możliwości i szanse, jakie ze sobą niesie implementacja tych metod do praktyki zarządzania.
Keywords: logistyka zaopatrzenia i magazynowania; analiza logistyczna; koszty transportu; przestrzenna organizacja i analiza pracy; sieci logistyczne; metoda optymalizacyjna