Efekty fiskalne i pozafiskalne systemu preferencji w podatku dochodowym od osób fizycznych w latach 2002 - 2004 na przykładzie Pierwszego Urzędu Skarbowego w Tarnowie - Zych Agnieszka (My University, 2005)
Problematyka podatków ma szczególne znaczenie w dobie realizacji reform gospodarczych. Podatek dochodowy od osób fizycznych jest jednym ze źródeł dochodów państwa. Od momentu wprowadzenia przez ustawodawcę możliwości odliczania ulg podatkowych w tym podatku, znacznie uszczupliły się dochody budżetu państwa. Myśl, że podatek powoduje niepowołany, zniechęcający skutek, jest bliska każdemu podatnikowi, ale coraz powszechniej występuje zrozumienie konieczności jego nakładania. Praktycznie każdy jest podatnikiem tego podatku. Przed prawem podatkowym stoją ogromnie trudne zadania, chodzi bowiem o budowanie takiego podatku, który uwzględniałby powiązane ze sobą czynniki i uwarunkowania ekonomiczne, społeczne i finansowe, a zarazem odpowiadałby zasadom podatkowym ogólnie ustalonym w teorii. Celem pracy jest dokonanie ustaleń dotyczących istoty, charakteru prawnego oraz właściwości ulg podatkowych. Hipoteza badawcza zakłada, że system preferencji w podatku dochodowym od osób fizycznych jest niestabilny i w niewielkim stopniu realizuje społeczne i stymulacyjne funkcje ulg podatkowych.
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; system podatkowy; odliczenia od podatku; ulgi podatkowe; Urząd Skarbowy