Ulgi podatkowe w podatku dochodowym od osób fizycznych w Polsce - Ptaszek, Urszula (My University, 2015)
W niniejszej pracy podjęto problematykę podatków, a szerzej został scharakteryzowany podatek dochodowy od osób fizycznych. W obrębie tego podatku analizie zostały poddane ulgi podatkowe będące elementem, który wpływa na wysokość podatku rozliczanego w zeznaniu na podstawie uzyskanych dochodów. Postawione zostały cztery pytania, które wyłoniły cztery hipotezy. Część badawcza pracy miała poznać opinię podatników na temat funkcjonujących ulg w podatku dochodowym od osób fizycznych. Badając opinię podatników zwrócono uwagę na czynniki, które mogą mieć wpływ na wykorzystanie ulg w praktyce. W rezultacie po przeprowadzeniu badań stwierdzono, że podatnicy mają świadomość istnienia tychże ulg. Wykształcenie, status rodziny oraz wynagrodzenie są czynnikami mającymi wpływ na zainteresowanie się nimi oraz na ich praktyczne zastosowanie.

This paper presents tax issues, especially the Personal Income tax. It also describes the tax relief that affects tax rate. Four hypotheses were developed on the basis of four questions. The research was supposed to show the taxpayer’s opinions about tax relief that relates to the Personal Income Tax. The most attention has been paid to the factors which influence practical usage of tax relief. The research has shown that tax payers have the knowledge about these tax relief. Tax payers want to know about relief and they want to know how to use it. This interest is caused by a few factors such as educational background, family status and salary.
Tax concessions in personal income tax in Poland
Keywords: podatki; dochody; źródła przychodów; podatek dochodowy od osób fizycznych; podatnik; ulga podatkowa; revenues; taxes; sources of revenues; personal income tax; taxpayer; tax relief