Inteligencja emocjonalna a radzenie sobie ze stresem u młodzieży - Obrzut, Anna (My University, 2011)
Niniejsza praca dotyczy zagadnień związanych z funkcjonowaniem inteligencji emocjonalnej u młodzieży oraz doświadczaniem przez nią stresu i radzeniem sobie z nim. Celem badań było poznanie relacji zachodzących między poziomem inteligencji emocjonalnej u młodzieży a preferowanymi stylami radzenia sobie ze stresem, a także uchwycenie różnic międzypłciowych zarówno w zakresie poziomu inteligencji emocjonalnej, jak i sposobów reagowania w sytuacji stresu. Do pomiaru inteligencji emocjonalnej zastosowano kwestionariusz INTE, a do określania preferowanych stylów radzenia sobie ze stresem: CISS i COPE. Badania objęły 227 osób (115 dziewcząt i 112 chłopców) w wieku 15-17 lat. Wyniki wskazują, że dziewczęta uzyskują wyższe wyniki w zakresie ogólnego poziomu inteligencji emocjonalnej oraz zdolności do rozpoznawania emocji. W sytuacji stresu częściej stosują styl oparty na poszukiwaniu wsparcia emocjonalnego i instrumentalnego, jak również aktywne radzenie sobie i zwrot ku religii. Chłopcy częściej wykorzystują unikanie konkurencyjnych działań. Wyższy poziom inteligencji emocjonalnej u badanej młodzieży wiąże się na ogół z preferowaniem bardziej aktywnych i efektywnych stylów radzenia sobie ze stresem, natomiast im niższa inteligencja emocjonalna, tym częściej w sytuacji stresu występuje koncentracja na emocjach i brak dążenia do rozwiązania problemu.

This dissertation regarding issues connected with emotional intelligence among adolescents and their experiences with facing stress situations and coping with them. The purpose of conducted research was to find out the relationship between the level of emotional intelligence among subjects and preferable styles of dealing with stress as well as analysis of sex differences in the scope of the level of emotional intelligence and the ways of coping with stress. Emotional intelligence was measured with INTE questionnaire whereas the styles of coping with stress were assessed by the CISS and COPE questionnaires. The research encompassed 227 persons (115 girls and 112 boys) in the age of 15-17. The results of research indicate that girls acquire higher overall level of emotional intelligence and capabilities to recognize emotions. In the case of stress they often apply style based on searching of emotional and instrumental support, active coping with stress and turn to religion. Boys often avoid competitive action. The higher level of emotional intelligence in adolescent subjects is generally connected with preferring more active and effective styles of coping with stress. Lower level of emotional intelligence is connected with the concentration on emotions and lack of striving to solve the problem in the stress situation.
Emotional intelligence and coping with stress among adolescents
Keywords: młodzież; inteligencja emocjonalna; stres; psychologia