Działalność inwestycyjna gminy wyrazem realizacji założeń planu rozwoju lokalnego - Janik, Maria (My University, 2013)
Praca dotyczy działalności inwestycyjnej gminy - podstawowej jednostki samorządu terytorialnego w Polsce. Inwestycje prowadzone przez gminy są wyrazem polityki prowadzonej przez samorząd, którego istotą jest dążenie do zaspokajania potrzeb zgłaszanych przez społeczność lokalną, a przez to dążenie do polepszania ich warunków życia. Działalność inwestycyjna jest długofalowym procesem realizacji zadań, których wybór ma za zadanie rozwój społeczno – ekonomiczny, ograniczaniem tej działalności są możliwości pozyskania środków finansowych. W części badawczej dokonano oceny działalności inwestycyjnej prowadzonej przez gminę Limanowa, zwracając uwagę na źródła finansowania inwestycji. Podjęto również próbę oceny wpływu dokumentacji planistycznej na realizację tychże zadań.

The work concerns the investment activities of primary community-local government in Poland. The investments made by the community are an expression of the policy pursued by the government, the essence of which is to seek to meet the needs expressed by the community, and thus seek to improve their living conditions. Investment activity is a long- term process tasks, the choice is to socio - economic development, reduction of this activity is the possibility of obtaining funds. The research assesses the investment activities conducted by the City Coaches, paying attention to the sources of investment. Been conducted to assess the impact of planning documents for the implementation of these tasks.
Community investment activities represents an embodiment of plans for local development
Keywords: działalność inwestycyjna; gmina; budżet; finansowanie; rozwój; investment activities; commune; budget; finance; development