Rola kredytu konsumpcyjnego w budżecie gospodarstw domowych - Owsianka, Artur (My University, 2011)
Obecnie sytuacja ekonomiczna wielu gospodarstw domowych w Polsce uległa pogorszeniu, co oczywiście przełożyło się na ilość zaciąganych przez te gospodarstwa kredytów. Jednak kredyt konsumpcyjny jest wciąż popularny wśród kredytobiorców. Dlatego kwestia zaciągania kredytów i sposobu ich wydatkowania wydała się mi na tyle interesującą by stała się tematem niniejszej pracy dyplomowej. Praca składa się z trzech rozdziałów, które zawierają zarówno treści teoretyczne jak i część praktyczną. Rozdział pierwszy pt. Istota, znaczenie i cechy kredytów, zawiera teoretyczne ujęcie zagadnienia kredytów. W rozdziale tym podjęto próbę zdefiniowania pojęcia kredytu oraz pojęć pokrewnych, dokonano także klasyfikacji kredytów oraz funkcji jakie one pełnią. Istotną cześć rozdziału stanowi podrozdział mówiący o kredycie konsumpcyjnym i jego roli w gospodarstwie domowym. Podjęto również temat regulacji prawnych z zakresu udzielania kredytów konsumpcyjnych. W rozdziale drugim pt. Gospodarstwo domowe i jego funkcjonowanie, zdefiniowano pojęcie gospodarstwa domowego. Rozdział ten mówi także o źródłach finansowania gospodarstw domowych oraz o roli karty kredytowej w budżecie gospodarstwa domowego. Rozdział trzeci przedstawia podstawy metodologiczne badań własnych. Część zasadnicza rozdziału zawiera przedstawione za pomocą wykresów wyniki badań własnych. Część praktyczna została oparta o wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w grupie trzydziestu losowo wybranych osób. Na podstawie przeanalizowanej literatury przedmiotu z zakresu bankowości oraz na podstawie licznych publikacji i stron internetowych oraz przeprowadzonego badania ankietowego można potwierdzić wcześniej postawione hipotezy badawcze. Osoby biorące udział w badaniu potwierdzili, że często zaciągają kredyty w banku do wysokości na jaką pozwala im ich zdolność kredytowa. Kredyty te przeznaczają na bieżące wydatki, a więc są to kredyty konsumpcyjne – przeznacza na zakup sprzętu AGD, samochodu itp. Kredyty w większości badanych gospodarstw domowych stanowią istotną część domowego budżetu, często nawet do 30%.
Role of consumer credit in budget of housekeeping
Keywords: ekonomia; gospodarstwo domowe; kredyt konsumpcyjny; kredyty; budżet gospodarstwa domowego