Mniejszościowe Kościoły i Związki Wyznaniowe działające na terenie gminy Krynica-Zdrój - Jajkiewicz, Anna (My University, 2015)
Celem niniejszej pracy będzie zapoznanie się z mniejszościowymi Kościołami i Związkami Wyznaniowymi na terenie gminy Krynica-Zdrój. Praca ta ma stanowić uzupełnienie wiedzy związanej z sytuacją prawną Kościołów i Związków Wyznaniowych w oparciu o przykłady istniejących na terenie gminy Krynica – Zdrój. Metod badawczą zastosowaną przy pisania danej pracy będzie metoda obserwacji, przy użyciu techniki badawczej, opartej o pozyskiwanie materiałów i danych oraz dokonywania ich analizy. W pierwszym rozdziale omówione zostaną ogóle zagadnienia dotyczące Kościołów i Związków Wyznaniowych, czyli sytuacja prawna w Polsce oraz ich podział ze względu na charakter wyznania. Drugi rozdział jest związany z charakterystyką poszczególnych Kościołów i Związków Wyznaniowych, działających na terenie gminy Krynica – Zdrój. Ponadto, zostaną opisane zasady działania każdego Kościoła. Moje badanie wykazało, iż pomimo tego, że na terenie gminy Krynica – Zdrój, która jest znaczącym ośrodkiem turystycznym w rejonie małopolski, gdzie istnieje aż pięć mniejszościowych Kościołów i Związków Wyznaniowych, powszechna wiedza na ich temat jest znikoma. Ponadto, pozycja danego Kościoła lub Związku jest uzależniona od wielu kwestii: czynników historycznych, liczebności członków lub ich aktywnej postawy.

The purpose of my BA thesis will be familiarize with minority Churches and Religious Associations existing on the near Krynica-Zdroj. This thesis is going to supplement knowledge involving situation of minority Churches and Religious Associations connected with their rights. I used research method rest on collecting and analyzing available dissertations and academic journals. In the first chapter general matters connected minority Churches and Religious Associations will be depicted. I will explain their position in law. Moreover, some fissions of Churches and Religious Associations will be shown. In next chapter, I will describe the most important attributes and rules of minority Churches and Religious Associations existing on the near Krynica Zdroj. In last chapter I am going to show standards of morality of each Church and Religious Association. The conclusion is that, despite of big number of citizens Krynica – Zdroj, the knowledge about minority Churches and Religious Associations is really poor.
Minority Churches and Religious Associations existing on the near Krynica-Zdroj
Keywords: Krynica–Zdrój; Kościół; Związek Wyznaniowy; Religious Association; prawosławie; Zielonoświątkowcy; Baptyści; Świadkowie Jehowy; Krynica-Zdrój; Chruch; Religious Association; Orthodoxy; Baptists; Jehovah'S Witnesses; Pentecostals; Greek Catholics