Turystyka jako szansa rozwoju społeczno-gospodarczego polskich gmin na przykładzie Szczawnicy - Waruś, Damian (My University, 2011)
Celem pracy jest wykazanie na przykładzie gminy Szczawnica prawdziwości hipotezy, iż dla obszarów słabo uprzemysłowionych, lecz bogatych w zasoby przyrodnicze – rozwój turystyki stanowi szansę na dynamiczny rozwój społeczno – gospodarczy. Praca została podzielona na sześć rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera podstawowe informacje dotyczące pojęcia turystyki, jej form i rodzajów oraz czynników kształtujących obecnie jej rozwój. Obejmuje analizę ruchu turystycznego na świecie oraz pokazuje udział sektora turystycznego w gospodarce międzynarodowej i kilku wybranych krajów, w tym Polski. Podrozdział trzeci został poświęcony znaczeniu turystyki dla rozwoju społeczno – gospodarczego w województwie małopolskim. Rozdział drugi wskazuje na kluczowe dla rozwoju turystyki znaczenie produktu turystycznego, omawia jego klasyfikacje, rodzaje i sposoby wprowadzania na rynek turystyczny. W rozdziale trzecim przedstawione zostały czynniki kształtujące atrakcyjność turystyczną gminy Szczawnica. Zawarte w nim informacje dotyczą m.in. jej położenia, historii, bogactw naturalnych, zagospodarowania przestrzennego oraz infrastruktury turystycznej i paraturystycznej. Atrakcje turystyczne, jakimi może poszczycić się gmina, zostały opisane w rozdziale czwartym. Rozdział piąty poświęcony został sytuacji społeczno - gospodarczej w gminie. Przedstawiono w nim strukturę demograficzną ludności gminy, aktywność gospodarczą na obszarze Szczawnicy i działalność inwestycyjną. Osobne miejsce poświęcono pozyskiwaniu środków inwestycyjnych oraz realizacji wybranych zadań inwestycyjnych. Rozdział szósty ocenia możliwości dalszego rozwoju gminy, zawiera propozycje kierunków rozwoju turystyki i wskazuje nowe produkty turystyczne, które mogłyby w znaczący sposób wpłynąć na dalszy rozwój społeczno – gospodarczy gminy. W pracy na potrzeby analiz porównawczych wykorzystano dane pochodzące z ogólnodostępnych źródeł statystycznych (głównie GUS i Eurostat). Materiały źródłowe dotyczące części opisującej gminę Szczawnica pochodzą ze zbiorów Miejskiej Biblioteki Publicznej w Szczawnicy, Urzędu Miasta Gminy Szczawnica oraz źródeł internetowych poświęconych tematyce Gminy.
Tourism as an opportunity for socio – economic development of the polish communes on the example of a Szczawnica
Keywords: turystyka; gospodarka; produkt turystyczny; atrakcyjność; walory turystyczne; rozwój lokalny