Analiza inwestycji komunalnych w Gminie Skrzyszów w latach 2005-2007 - Barchan, Milena (My University, 2009)
Przedmiotem niniejszej pracy jest ocena realizowanych inwestycji w Gminie Skrzyszów ze szczególnym uwzględnieniem inwestycji komunalnych w latach 2005-2007. Praca składa się z III rozdziałów. Rozdział pierwszy jest rozdziałem teoretycznym, zostały w nim przedstawione ogólne zagadnienia związane z pojęciem, istotą i rodzajami inwestycji. Szczególną uwagę zwrócono na kluczowe zagadnienie jakim jest specyfika i rodzaje inwestycji komunalnych oraz rola gminy w ich rozwoju. Pierwszy rozdział jest także poświęcony dotacjom unijnym, które są źródłem pozyskiwania funduszy pozwalających na realizację inwestycji gminnych. Rozdział II stanowi ogólną charakterystykę Gminy Skrzyszów. Przedstawiono przekrój ekonomiczno - demograficzny gminy jak i jej mieszkańców. W rozdziale tym można znaleźć informacje na temat charakterystyki działalności gospodarczej, infrastruktury technicznej oraz gospodarki finansowej. W rozdziale III dokonano analizy wykonanych inwestycji przez Gminę w latach 2005-2007. Przedstawiono także wielkość ponoszonych wydatków inwestycyjnych w poszczególnych latach oraz w jaki sposób gmina pozyskiwała finanse na realizację 2009 zaplanowanych inwestycji. W rozdziale tym zawarto również wskazania dotyczące dalszych, kolejnych inwestycji komunalnych w Gminie Skrzyszów. Wszystkie materiały wykorzystane do napisania niniejszej pracy pochodzą z wiarygodnych źródeł takich jak: literatura związana z tematyką samorządu terytorialnego, inwestycji, ustawy, rozporządzenia, czasopisma, informacje internetowe oraz sprawozdania z wykonania budżetu gminy Skrzyszów w latach 2005-2007, jak również strategii zrównoważonego rozwoju Gminy Skrzyszów na lata 2007-2013, dzięki czemu informacje te są rzetelne i wiarygodne.
The Analysis of public investments in the Commune of Skrzyszow in the years 2005-2007
Keywords: finansowanie inwestycji w gminie; budżet gminy