Polityka aktywizacji zawodowej Romów na przykładzie społeczności romskiej z Maszkowic - Zygmunt-Drożdż, Justyna (My University, 2011)
Przedmiotem pracy jest analiza problemów dotykających polskich Romów. W szczególności skoncentrowano się na aktywizacji zawodowej i poziomie edukacji Romów z miejscowości Maszkowice. Ponadto została podjęta próba oceny skuteczności oferowanych im przez państwo polskie form pomocy w analizowanym zakresie. Tematyka pracy obejmować będzie szeroki zakres polityki zatrudnienia zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, sposoby zapobiegania narastającemu bezrobociu, a także ukazanie struktury bezrobocia Romów zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego w Nowym Sączu. Rozpatrzona zostanie również sytuacja społeczno – ekonomiczna, zdrowotna, a także bariery z jakimi spotykają się członkowie społeczności romskiej na lokalnym rynku pracy. Ponadto przedstawione zostaną działania władz państwowych i lokalnych podejmowanych w celu poprawy ich sytuacji. Celem pracy jest uporządkowanie informacji dotyczących aktywizacji zawodowej członków romskiej społeczności, począwszy od ogólnej charakterystyki polityki zatrudnienia, poprzez przedstawienie rysu historycznego i kulturowego Romów, skończywszy na szczegółowej analizie profilu bezrobotnych Romów z Maszkowic. Metody badawcze zastosowane w pracy to przede wszystkim analiza literatury, artykułów prasowych i internetowych, aktów normatywnych oraz danych udostępnionych przez Powiatowy Urząd Pacy dla Powiatu Nowosądeckiego oraz Ośrodek Pomocy Społecznej w Łącku. Wspomagano się również wywiadem bezpośrednim i obserwacją. Źródła wykorzystane w pracy to literatura dotycząca polityki zatrudnienia i historii narodu romskiego, ich kultury i tradycji. Poza tym raporty, dane statystyczne, artykuły ze stron internetowych o tematyce romskiej oraz ustawy: o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, pomocy społecznej, a także mniejszościach narodowych i etnicznych. Korzystano również z aktów normatywnych Unii Europejskiej, danych uzyskanych z Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego i Urzędu Gminy w Łącku.
The policy of the professional activation of the Romani on the example of the Maszkowice Romani community
Keywords: polityka zatrudnienia; rynek pracy; Romowie; aktywizacja bezrobotnych