Rekrutacja i selekcja personelu na przykładzie Izby Celnej w Krakowie - Tarasek, Marzena (My University, 2010)
Niniejsza praca ma na celu pokazanie, że owocniejsze może okazać się zainwestowanie w skuteczne metody rekrutacji i selekcji i zatrudnienie odpowiednich pracowników, niż oszczędzanie przy doborze technik i ponoszenie kosztów odroczonych powiązanych z niewiedzą i niekompetencją pracowników. Znawcy tematyki zarządzania zasobami ludzkimi uważają, że to wiedza i umiejętności zatrudnionych pracowników dają możliwości rozwoju i sukcesu firmy. W pracy wykazano zalety i wady jakie posiada każda z zastosowanych metod i technik rekrutacji. Analizie poddana została struktura zatrudnienia oraz proces rekrutacji i selekcji w Izbie Celnej w Krakowie. Badania przeprowadzono wykorzystując dokumentację personalną firmy tj. zestawienia, statystyki– dotyczące stanu i struktury zatrudnienia, oraz przeprowadzono wywiad z Naczelnikiem Wydziału Kadr i Szkolenia. Badaniami objęto następujące dane: • zmiany stanu i struktury zatrudnienia na przełomie 2008-2010 roku, dokonując klasyfikacji według: zatrudnienia w poszczególnych działach, wykształcenia, płci, przyjęć i zwolnień • formy zatrudnienia wykorzystywane przez Krakowską Izbę Celną. Zapoznano się z procesem rekrutacji i selekcji stosowanym przez Izbę Celną, oraz podjęto działania w celu nakreślenia jak usprawnić ten proces w Izbie Celnej. Podczas rekrutacji i selekcji należy wybrać naprawdę dobrych kandydatów, a nie tylko spełniających wymagania, więc zastosowanie rekrutacji wewnętrznej pozwoli wyselekcjonować tych, którzy wyróżniają się wśród innych. Dla zatrudnionych jest to sygnał, że firma wytycza ścieżki kariery oraz daje możliwości awansu.
The recruitment and selection of the personnel on the example of Customs Chamber in Cracow
Keywords: rekrutacja; selekcja; zarządzanie zasobami ludzkimi; planowanie zasobów ludzkich