Wizualizacja mechanizmów działania wybranych protokołów rutowania. - Leśniak, Jerzy (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie mechanizmów działania wybranych protokołów rutowania oraz wizualizacja tychże mechanizmów. W pracy zostaną przedstawione najważniejsze zagadnienia powiązane z protokołami RIP oraz RIPv2 czyli typu wektora-odległości. Zaczynam od opisów tych protokołów a kończę na pokazaniu sposobu ich działania, wyjaśniając również problemy związane z mechanizmami użytymi w protokołach wektora-odległości. Wiedza na temat protokołów wektora-odległości zaczerpnięta wyłącznie z podręcznika jest dla przeciętnego użytkownika, studenta za mała, dlatego w pracy skupiono się na wizualizacji kilku zagadnień związanych z mechanizmami użytymi w protokołach wektora-odległości w celu zobrazowania wybranych zagadnień oraz dogłębnego wytłumaczenia możliwości, której nie daje nam książka.
The visualization of mechanisms of function from chosen routing protocols.
Keywords: protokoły routingu; routing; protokół RIPv1; protokół RIPv2