Dynamika i struktura popytu na samochody w Polsce w latach 2007-2010 - Łakomy Krzysztof (My University, 2007)
W dobie dynamicznie postępujących zmian charakteryzujących współczesny świat często spotykamy się z sytuacjami pozornie nieracjonalnymi i nieprzewidywalnymi. Złożoność zachodzących wokół nas procesów, ogrom informacji docierających do nas jak również relacje zachodzące nierzadko pomiędzy skrajnie różnymi sferami życia potęgują wrażenie komplikacji towarzyszących nam problemów. Lepszemu zrozumieniu przyczyn występujących problemów i znajdowaniu sposobów ich rozwiązywania służy nauka nazywana Dynamiką Systemów, na której opiera się niniejsza praca. Dynamiczne modelowanie znalazło zastosowanie w analizie dynamiki i struktury popytu na samochody na rynku polskim w nadchodzących latach. Celem pracy jest przedstawienie wyników przeprowadzonego eksperymentu na modelu komputerowym, który niczym symulator lotów, umożliwił monitorowanie skutków podejmowanych decyzji. Dzięki niemu zbadana została dynamika zmian zachodzących na rynku samochodów w Polsce. Przyjęta hipoteza badawcza zakłada, że rynek samochodowy charakteryzuje się dużą zmiennością i jest kształtowany przez system sprzężeń zwrotnych występujących wewnątrz niego, przez co nie tylko popyt netto będzie kształtował jego wielkość. Weryfikacja postawionej hipotezy badawczej została dokonana przy pomocy wcześniej już wspomnianego dynamicznego modelowania wspartego teoriami Dynamiki Systemów.
Dynamics and structure of demand of the automobile market in Poland in years 2007-2010
Keywords: dynamika systemów; myślenie systemowe; modele myślowe; modele rynku samochodowego w/g General Motors; rynek samochodowy w Polsce; rynek kredytów; rynek leasingu; segmentacja rynku; rynek motoryzacyjny UE; prognoza popytu na samochody w latach 2007-2010