Kierunki i perspektywy rozwoju Międzynarodowego Systemu Walutowego w obliczu integracji gospodarczej Europy i globalizacji gospodarki światowej - Florek Wojciech (My University, 2007)
Celem pracy jest zaprezentowanie procesu ewolucji Międzynarodowego Systemu Walutowego (MSW) na tle integracji gospodarczej Europy i globalizacji gospodarki światowej oraz próba określenia możliwych kierunków dalszego rozwoju MSW, tak w najbliższej, jak i dalszej perspektywie czasowej. Zjawiska integracji i globalizacji gospodarczej stały się nieodłącznym elementem towarzyszącym procesowi ewolucji Międzynarodowego Systemu Walutowego, a tym samym wywierały i wywierają duży wpływ na jego kształt. O tym, jak w danym momencie kształtuje się układ sił w Międzynarodowym Systemie Walutowym decydują przede wszystkim światowe potęgi gospodarcze, dlatego też ten aspekt został szeroko poruszony w tej pracy. Zaprezentowano obecnych liderów gospodarki światowej tj. Stany Zjednoczone, Europę dokładniej mówiąc Unię Europejską oraz Japonię i ich waluty. Sporo uwagi poświęcono regionowi Azji Południowo-Wschodniej z regionalną ,,lokomotywą” - Chinami, ponieważ jest to region w istotny sposób zmieniający w ostatnich latach układ sił na świecie.
Ways and prospects in the development of the International Currency System in reference to European economic integration and economic globalization
Keywords: Międzynarodowy System Walutowy; Europejski System Walutowy; Unia Gospodarcza i Walutowa w Europie; porozumienie z Maastricht; waluty międzynarodowe; dolar; Euro; Jen; regionalne powiązania gospodarcze; gospodarka chińska; globalizacja gospodarki światowej