Fundusze inwestycyjne w Polsce w dobie kryzysu gospodarczego - Rusnarczyk, Wojciech (My University, 2011)
Celem tej pracy jest poszerzenie wiadomości z zakresu funduszy inwestycyjnych polskich i zagranicznych, by w przyszłości w odpowiedni sposób podejmować decyzje związane czy to z inwestycją w konkretny fundusz inwestycyjny, czy też produkt który oparty jest na funduszach inwestycyjnych (OFE, IKE, IKZE oraz inne formy oszczędnościowo-inwestycyjne). Inwestowanie w fundusze niesie ze sobą poza wieloma korzyściami także wiele zagrożeń. Trzeba zatem odpowiednio poznać i dopasować do swojego profilu inwestorskiego odpowiednie produkty. Następnym moim celem było zatem pokazanie zalet i wad jakie niesie ze sobą ta forma inwestycji. Dużym zagrożeniem dla funduszy inwestycyjnych są także zawirowania na rynkach kapitałowych, co obserwujemy obecnie. W dalszej części pracy chciałem przedstawić więc genezę i skutki obecnych kryzysów gospodarczych. Fundusze inwestycyjne mogą być zarówno formą oszczędzania, jak również pomnażania swojego kapitału, dlatego chciałbym poprzez tę pracę poszerzyć swoje wiadomości, by w przyszłości podejmować odpowiednie decyzje inwestorskie.
Investment funds in Poland in time of economic crisis
Keywords: fundusze inwestycyjne; fundusze inwestycyjne polskie; fundusze inwestycyjne zagraniczne; kryzys gospodarczy; decyzje inwestycyjne