Wykorzystanie metody ICS w pomiarze kapitału intelektualnego firmy „TESKO” Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Sp. z o.o. w Zakopanem - Kuszyk, Piotr (My University, 2014)
Przedmiotem niniejszej pracy jest próba pomiaru kapitału intelektualnego przy wykorzystaniu metody ICS - Intellectual Capital Statement (ICS) czyli Bilansu Wartości Niematerialnych w firmie „TESKO” Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa sp. z o.o. w Zakopanem. Dla wyżej wymienionej próby pomiaru przeprowadzono badania w formie warsztatów, wśród pracowników firmy „TESKO” Sp. z o.o. Otrzymane wyniki zostały przedstawione w formie wykresów, a następnie zinterpretowane. Przeprowadzone badanie wykazało, iż Kapitał Intelektualny jest jednym z najważniejszych i dominujących zasobów w firmie. Odpowiednio przeprowadzony proces identyfikacji, pomiaru i raportowania, zdaniem autora jest w stanie przynieś nieocenione korzyści nie tylko dla samej firmy, ale również dla jej obecnych oraz przyszłych klientów. Aby Kapitał Intelektualny pozostał najważniejszym i dominującym zasobem w przedsiębiorstwie, autor sugeruje, aby pomiar, raportowanie i monitorowanie Kapitału Intelektualnego występowało cyklicznie i regularnie.

The subject of this paper considers the measurement of intellectual capital using the ICS (Intellectual Capital Statement) method in “TESKO” Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa sp. z o.o. company in Zakopane. The measurement was conducted in form of workshops with employees of the mentioned company. The results of the study are presented in the form of graphs with explanation. The study showed that intellectual capital is one of the most important and main resource in the company. According to the author of this paper, properly conducted process of identifying and measuring intellectual capital, and effective reporting can result in great benefits to the company and to its present and future clients. In order to preserve intellectual capital as the most important and main resource in the company, it is suggested that the measurement, monitoring and reporting of intellectual capital in the company occurred regularly.
Measurement of intellectual capital using the ICS (Intellectual Capital Statement) method in “TESKO” Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Sp. z o.o. company in Zakopane
Keywords: kapitał intelektualny; pomiar kapitału intelektualnego; kapitał ludzki; kapitał relacyjny; kapitał organizacyjny; intellectual capital; measurement of intellectual capital; human capital; relational capital; organizational capital