Wycena credit default swap na wybranym przykładzie - Woźniak Michał (My University, 2006)
Rozwijająca się gospodarka rynkowa stawia nowe wyzwania ekonomii i zarządzaniu. Jednym z fundamentalnych zjawisk, jakie od dawna nurtuje badaczy, praktyków jak i zwykłych inwestorów jest ryzyko. Pojęcie tak złożone i niejednoznaczne, że przez stulecia nie zdołano opracować jego jednej obiektywnej definicji. Jeszcze większą trudność sprawiło badaczom na całym świecie segregacja kategorii ryzyk. Instrumenty kredytowe są relatywnie nową gałęzią instrumentów pochodnych na rynku obrotu ryzykiem kredytowym. Celem niniejszej pracy jest wycena credit default swap na wybranym przykładzie. Opisano rynek kredytowych instrumentów pochodnych na świecie, jego dynamikę i rozwój oraz kategorie różnych ryzyk związanych z ryzykiem kredytowym. Przedstawiono rodzaje kredytowych instrumentów pochodnych ze szczególnym uwzględnieniem swapów kredytowych. Jest on najbardziej popularny, bowiem połowa transakcji zawieranych na rynku kredytowych instrumentów pochodnych to transakcje z udziałem swapów kredytowych. Zaprezentowano zastosowanie kredytowych instrumentów pochodnych w zarządzaniu ryzykiem kredytowym w szczególności przez banki, a także możliwości spekulacyjne z wykorzystaniem ryzyka kredytowego. Ukazano metody wyceny kontraktów CDS oraz przykład wyceny kredytowego swapu dotyczącego zabezpieczenia przed ryzykiem niewypłacalności firmy General Motors.
Credit default swap evaluation on a chosen example
Keywords: ryzyko; instrumenty pochodne; swapy kredytowe CDS; swap dochodowy; skrypt dłużny; replikacja; hedging; model J.P Morgan; wycena kontraktów CDS