Konsekwencje przystąpienia Polski do Unii Gospodarczo-Walutowej dla polskich importerów i eksporterów na przykładzie Zakładów Mechanicznych „TARNÓW” S.A. - Dumara Katarzyna (My University, 2004)
Niniejsze opracowanie jest próbą przedstawienia konsekwencji przystąpienia Polski do Unii Gospodarczo-Walutowej dla polskich importerów i eksporterów. Rozdział pierwszy przedstawia narodziny i ewolucję procesu integracji Europy po II wojnie światowej. Druga część pracy prezentuje rozwój Eurolandu po 1 stycznia 1999 r. Ukazano tu wyjątkową pozycję Danii i Wielkiej Brytanii oraz przyczyny szwedzkiego NIE dla euro. Pokuszono się też o analizę przyczyn dekoniunktury w najsilniejszym gospodarczo kraju Unii Europejskiej – Niemczech. Rozdział trzeci zawiera zwięzłą prezentację Zakładów Mechanicznych „Tarnów” S.A. Znaleźć tu można zarówno krótką historię Zakładów jak i podstawowe dane finansowe. W przygotowaniu tej pracy wykorzystano literaturę obejmującą liczne pozycje książkowe dotyczące Unii Europejskiej oraz informacje publikowane na stronach internetowych. Ponadto skorzystano również z artykułów prasowych, raportów i opracowań instytucji rządowych i pozarządowych, zarówno polskich jak i unijnych. W części empirycznej posłużono się danymi uzyskanymi w Zakładach Mechanicznych „Tarnów” S.A. Dla Zakładów Mechanicznych „Tarnów” S.A. przystąpienie Polski do strefy euro, oznacza przede wszystkim możliwość pozyskania nowych klientów i ułatwienie rozliczeń z kontrahentami z Unii Europejskiej. Należy również wspomnieć o wyeliminowaniu kosztów transakcyjnych związanych z ryzykiem zmiany kursu złotego w stosunku do euro. Opóźnianie wstąpienia do Unii Gospodarczo-Walutowej zwiększy jedynie ryzyko destabilizacji gospodarki polskiej w perspektywie długookresowej. Korzyści z jak najszybszego przyjęcia wspólnej waluty przeważają nad kosztami pełnego akcesu do struktur UGiW.
Keywords: Unia Europejska; system monetarny; strefa euro; recesja; wspólna waluta; Unia Gospodarczo-Walutowa