Zarządzanie jakością w budowaniu przewagi konkurencyjnej firmy działającej na rynku B2B - Czepielik, Magdalena (My University, 2009)
Celem pracy jest wykazanie, iż jakość może stanowić źródło trwałej przewagi konkurencyjnej firmy działającej na rynku przemysłowym. Obiektem badań jest firma MCDO „Krakus”, działająca na rynku przemysłowym od stycznia 1991 roku – autoryzowany dystrybutor wielu renomowanych producentów krajowych i zagranicznych. Przedsiębiorstwo to specjalizujące się głównie w handlu hurtowym postrzegane jest obecnie jako lider i solidny partner na rynku opakowań. Pisząc niniejszą pracę oparłam się na dostępnej literaturze przedmiotu, artykułach z czasopism fachowych i prasy codziennej, danych uzyskanych z Internetu oraz materiałach uzyskanych w Firmie MCDO „Krakus” – biuletynach informacyjnych, regulaminach organizacyjnych oraz innej dostępnej dokumentacji. Jakość jest drogą do sukcesu, stanem, który spełnia oczekiwania większości klientów, jakość to ogólnie przyjęte normy uznane za właściwe, odpowiednie, to satysfakcja klientów oraz osiągnięcie zamierzonego celu. Trzeba jednak pamiętać, że każde przedsiębiorstwo, aby wzmacniać swoją pozycję konkurencyjną i osiągać rzeczywistą przewagę nad konkurentami, musi stale się rozwijać i doskonalić, wprowadzając coraz to nowe elementy do systemu zarządzania jakością. Ciągłe doskonalenie produktów, procesów i systemów oraz potrzeba zaangażowania każdego pracownika powinny być stałym celem przedsiębiorstwa, jeżeli chce ono osiągnąć sukces w walce z konkurencją.
Quality management in building the competitive adventage of B2B company
Keywords: konkurencyjność przedsiębiorstwa; zarządzanie jakością; jakość; rozwój przedsiębiorstwa; przewaga konkurencyjna; rynek B2B