Działalność kredytowa banków spółdzielczych w Polsce na przykładzie Banku Spółdzielczego w Pilźnie - Proszowska, Paulina (My University, 2011)
Celem pracy jest próba przybliżenia tematyki działalności banków spółdzielczych w Polsce na przykładzie działalności kredytowej Banku Spółdzielczego w Pilźnie. Na całość pracy składają się cztery rozdziały. W rozdziale pierwszym omówiono rozwój bankowości na przestrzeni lat, analizę systemu bankowego oraz opis działalności i funkcjonowania banku spółdzielczego. W rozdziale drugim przeanalizowano problematykę zarządzania bankiem, skupiono się na marketingu ekonomicznym, który jest istotny w tym procesie. Zwrócono także uwagę na kwestię zarządzania działalnością kredytową i finansową. Rozdział trzeci poświęcono charakterystyce działalności kredytowej banków. Omówione zostało pojęcie kredytu i jego znaczenie w funkcjonowaniu gospodarki. Przybliżone zostały aspekty dotyczące ryzyka kredytowego oraz prawne formy zabezpieczenia kredytów. W rozdziale czwartym skupiono uwagę na działalności Banku Spółdzielczego w Pilźnie w aspekcie analizy udzielanych kredytów przez tenże bank. Opisano historię banku i obecną sytuację, a także dokonywane zmiany. Nadto zostały wymienione usługi oferowane przez bank ze szczególnym naciskiem na kredyty udzielane przez bank. Zwrócono także uwagę na rozwój kredytowania w banku oraz wpływ udzielnych kredytów na całokształt działalności banku.
Lending activity of cooperative banks in Poland based on the example of a Cooperative Bank in Pilzno
Keywords: bankowość spółdzielcza; zarządzanie; działalność kredytowa; ryzyko kredytowe