Infrastruktura kluczy publicznych - Albinowski Andrzej (My University, 2005)
Niniejsza praca dotyczy rozległego tematu, jakim jest infrastruktura kluczy publicznych PKI (ang. Public Key Infrastructure). Autor zdecydował się opisać tą interesującą dziedzinę, ponieważ certyfikaty cyfrowe (jeden z wielu komponentów PKI) są obecnie coraz częściej wykorzystywane w świecie informatyki dlatego, iż dają one osobom prywatnym, instytucjom oraz firmom działającym w Internecie prostą oraz wiążącą prawnie metodę weryfikacji swojej tożsamości jak i zapewniają ochronę integralności oraz poufności przesyłanych danych. Ma to ogromne znaczenie dla rozwoju transakcji zawieranych drogą elektroniczną. W pracy przedstawia ważne kwestie związane z infrastrukturą kluczy publicznych, czyli: podstawy kryptografii, standardy bezpieczeństwa współpracujące z infrastrukturą kluczy publicznych, podpis elektroniczny oraz jego prawne aspekty oraz procedurę wydawania oraz zarządzania certyfikatami. Praca zawiera również część praktyczną, gdzie zaimplementowano wydawanie oraz pozyskiwanie certyfikatów na przykładzie Windows 2003 Server Enterprise Edition oraz przedstawiono praktyczne zastosowanie podpisu elektronicznego w korespondencji elektronicznej przy użyciu programu MS Outlook Express.
Keywords: kryptografia; algorytmy oparte na kluczu symetrycznym; algorytmy oparte na kluczu publicznym; mechanizm elektronicznego podpisu; prawne aspekty podpisu elektronicznego; infrastruktura klucza publicznego; certyfikaty; zarządzanie certyfikatami i kluczami