Program Komunikator-JMF - Sygnatowicz, Tomasz (My University, 2005)
Rozwój Internetu – zwłaszcza ciągła maksymalizacja prędkości przesyłania danych przełożyła si na możliwość implementacji nowych, nieosiągalnych wcześniej rozwiązań dla użytkowników. Obecnie możemy komunikować się ze znajomymi za pomoc dźwięku oraz obrazu. W pracy podjęto próbę napisania programu, który będzie umożliwiał audio-wizualną komunikacje, z dowolnie wybraną osobą w sieci. Pierwszym komunikatorem, nadal popularnym wśród użytkowników Internetu, jest IRC. Komunikator-JMF®Program pozwala na przesyłanie danych tekstowych, dźwiękowych oraz obrazu wideo pomiędzy klientami. Rozmowa tekstowa odbywa się za pomocą serwera, klient wysyła informację do serwera, następnie serwer wysyła ją do adresata. Rozmowa głosowa oraz wideo odbywa się już za pomoc połączenia p2p (peer-to- peer) wykorzystując przy tym Java Media Framework (JMF), oraz protokół Real- Time Transport (RTP) . Klient ma możliwość stworzenia własnego konta na serwerze programu, do którego może manualnie dodawać dane innych użytkowników. Dodatkowym atrybutem jest funkcja wyszukania informacji o pozostałych użytkownikach programu. Klient ma równie możliwość zmiany statusów oraz modyfikowania listy kontaktów. Wykorzystując bibliotekę Java Desktop Integration Components (JDIC) można dodatkowo zminimalizować program do System Tray Icon.
Keywords: elektroniczna komunikacja; komunikatory internetowe; aplikacje internetowe; programy komputerowe