Diagnoza uwarunkowań otoczenia jednostki administracyjnej na przykładzie gminy Ochotnica Dolna - Kozielec, Marta (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie metod analizy otoczenia dla formułowania strategii rozwoju oraz analiza i diagnoza uwarunkowań otoczenia jednostki administracyjnej, na przykładzie gminy Ochotnica Dolna. Realizacji celu głównego służą następujące cele szczegółowe: przedstawienie koncepcji strategii i metody analizy strategicznej otoczenia organizacji ; ukazanie gminy w systemie samorządowym ; charakterystyka gminy Ochotnica Dolna ; analiza i diagnoza uwarunkowań otoczenia dla perspektyw rozwoju gminy Ochotnica Dolna. W pracy starano się odpowiedzieć na następujące pytania badawcze: - jakie szanse i zagrożenia dla rozwoju analizowanej gminy wynikają z analizy makrootoczenia? - jakie szanse i zagrożenia dla rozwoju gminy Ochotnica Dolna wynikają z analizy otoczenia bliższego? - jakie rekomendacje dla tworzenia strategii rozwoju wynikają z uwarunkowań otoczenia? Rozdział pierwszy przedstawia istotę i rodzaje strategii w przedsiębiorstwie, jej procesy formułowania. Zawiera także opis roli jaką odgrywa analiza strategiczna w procesie formułowania strategii. Ukazane tutaj są również metody analizy bliższego i dalszego otoczenia organizacji. W rozdziale drugim scharakteryzowano istotę gminy oraz realizowane przez nią zadania, a także jej prawa i obowiązki. W tym właśnie rozdziale ukazana jest gmina jako jednostka samorządu terytorialnego, która ponosi odpowiedzialność za wykonywane działania. Rozdział trzeci to charakterystyka gminy Ochotnica Dolna. Scharakteryzowano uwarunkowania geograficzne, rynek pracy, a także stan oświaty i sektora przedsiębiorstw. Rozdział czwarty to analiza i diagnoza uwarunkowań otoczenia, istotnych dla tworzenia strategii rozwoju gminy Ochotnica Dolna. Przeprowadzono analizę makrootoczenia i mikrootoczenia przy użyciu takich metod jak: metoda PEST i metoda scenariuszowa. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu oraz dane wtórne w postaci dokumentacji gminy. Zakres merytoryczny pracy dotyczy zarządzania strategicznego i analizy strategicznej. Zakres przestrzenny obejmuje obszar gminy Ochotnica Dolna oraz jej otoczenie powiatowe i wojewódzkie oraz krajowe. Analiza obejmuje lata 2005-2008 i koncentruje się na samorządzie terytorialnym.
The Diagnosis of Environment Conditions for an Administrative Unit based on Ochotnica Dolna Commune
Keywords: otoczenie organizacji; analiza strategiczna; gmina