Administracyjno - prawny aspekt podejmowania działalności gospodarczej - Wantuch, Bogusława (My University, 2011)
Przedmiotem niniejszej pracy jest działalność gospodarcza, a w szczególności rola biznes planu w procesie jej uruchamiania. Przygotowanie satysfakcjonującego biznes planu jest zajęciem trudnym, ale jednocześnie zasadniczym dla podjęcia decyzji inwestycyjnej w przedsiębiorstwie. Temat pracy jest związany ściśle z procesem uruchamiania działalności gospodarczej, co daje możliwość osobie czytającej pracę na lepsze zrozumienie i zapoznanie się z poszczególnymi jej aspektami. Proces działalności gospodarczej bowiem umożliwia lepsze zrozumienie tego, co należy osiągnąć poprzez realizację pomysłu inwestycyjnego oraz w jaki sposób i kiedy można osiągnąć swój cel. Dobrze rozpoznane ryzyko może odegrać decydującą rolę w uniknięciu błędów lub rozpoznaniu ukrytych okazji związanych z inwestycją. Niniejsza praca o charakterze teoretyczno empirycznym składa się z trzech rozdziałów, wstępu oraz podsumowania. W pracy wykorzystano dane źródłowe, oraz aktualną literaturę przedmiotu.
Administrative and legal aspect of starting a business activity
Keywords: działalność gospodarcza; biznes plan; inwestycje; przedsiębiorczość