Planowanie w aspekcie rachunku kosztow pełnych i rachunku kosztów zmiennych - Alberska Julita (My University, 2002)
Przyszłości nie da się dokładnie przewidzieć, można natomiast ją dokładnie zaplanować, minimalizując tym samym negatywny wpływ pojawiających się w czasie czynników. Zatem niezależnie od rodzaju i skali prowadzonej działalności każde przedsiębiorstwo odpowiednio wcześniej powinno zaplanować, kto, co i jak będzie robić w przyszłości. Dokładność przygotowania tego rodzaju planu oraz szczegółowe monitorowanie procesu jego wykonywania pomogą osiągnąć wyznaczone cele. Dodatkowo należy pamiętać, że planując poszczególne elementy związane z działalnością przedsiębiorstwa używa się różnych narzędzi. W niektórych obszarach odpowiedni będzie rachunek kosztów pełnych, w innych - rachunek kosztów zmiennych. Temu problemowi poświęcona jest niniejsza praca. Jednym z kluczowych zagadnień w zakresie decyzji krótkookresowych jest analiza Cost-Volume-Profit. Polega ona na badaniu zależności między kosztami, rozmiarami działalności i zyskiem i nazywana jest rachunkiem progu rentowności. Jej celem jest optymalne ukształtowanie relacji miedzy kosztami, wielkością produkcji i zyskiem z punktu widzenia maksymalizacji korzyści finansowych z uwzględnieniem warunków ograniczających. W celu dokładniejszego przedstawienia poruszanych zagadnień związanych z budżetowaniem i analizą C-V-P, oraz rachunkiem kosztów pełnych i rachunkiem kosztów zmiennych dokonano studium przypadku firmy produkcyjnej „Artplast”. Uwzględniając rodzaj prowadzonej działalności i związanych z nią kosztów sporządzone zostały budżety operacyjne i finansowe. Następnie przeprowadzono analizę progu rentowności i zinterpretowano wartości dźwigni operacyjnej i finansowej.
Keywords: finanse; planowanie; rachunek kosztów pełnych; rachunek kosztów zmiennych; budżetowanie; CVP; budżet operacyjny