Zarządzanie kapitałem intelektualnym jako strategiczny czynnik rozwoju przedsiębiorstwa - Majcher Aleksandra (My University, 2005)
Rozwój współczesnej gospodarki w coraz mniejszym stopniu uzależniony jest od ilości wytwarzanego dobra lecz polega na tworzeniu dób ri usług wysokiej jakości, opartych w ogromnym stopniu na aktywach niematerialnych firm. W tej sytuacji umiejętność identyfikacji oraz sprawnego zarządzania kapitałem intelektualnym stała się warunkiem tworzenia przewagi konkurencyjnej oraz strategicznego rozwoju przedsiębiorstwa. Inwestycje w kapitał ludzki, strukturalny oraz relacyjny nie stanowią tylko kosztu dla firm, lecz są zapowiedzią funkcjonowania firm w zmieniającym się dynamicznie otoczeniu. Celem głównym pracy jest przedstawienie znaczenia kapitału intelektualnego w rozwoju przedsiębiorstwa oraz identyfikacja elementów zarządzania kapitałem intelektualnym.
Keywords: zarządzanie kapitałem intelektualnym; przedsiębiorstwo; rozwój strategiczny przedsiębiorstw; metody pomiaru kapitału intelektualnego; przedsiębiorstwo "Biogram GmbH"