Sytuacja absolwentów w perspektywie współczesnych problemów polskiego rynku pracy - Jaworska, Monika (My University, 2010)
Naczelnym celem niniejszej pracy jest dokonanie analizy czynników warunkujących zatrudnienie absolwentów na polskim rynku pracy. Dopełnieniem powyższego będzie zobrazowanie rzeczywistej sytuacji badanej grupy oraz poznanie ich subiektywnej oceny dokonujących się zjawisk rynkowych. Zgodnie z postawionym celem badania, grupą zainteresowania są absolwenci uczelni wyższych, osoby znajdujące się aktualnie w przedziale wiekowym do 30. roku życia. Ludzie, którzy ukończyli studia wyższe bez względu na rodzaj czy też charakter uczelni. W badaniach zastosowano metodę ankietową, za pomocą techniki ankiety internetowej. Podsumowując całość rozważań przeprowadzonych w niniejszym opracowaniu można stwierdzić, iż sytuacja absolwentów na polskim rynku pracy ulega dynamicznemu rozwojowi wskutek zachodzących przemian gospodarczych, włączając w to pogłębiającą się integrację rynków Unii Europejskiej, jak i fakt wchodzenia na rynek pracy osób wychowanych po okresie transformacji systemowej, prezentujących nowatorskie podejście do pracy, jako wartości w życiu człowieka. Jednak aby osiągnąć poziom życia porównywalny ze światowymi liderami, struktura wykształcenia w Polsce musi być kształtowana zgodnie z profilem zapotrzebowania na pracę, co wymaga głębokiej reformy w polskim systemie edukacji.
Situation of graduates under the current problems of the labor market in Poland
Keywords: rynek pracy; zasoby rynku pracy; bezrobocie; zatrudnienie absolwentów