Zarządzanie konfliktem w organizacji a zarządzanie przez pełną partycypację w ZUS - Chowaniec-Sikorska, Sylwia (My University, 2012)
Tematem niniejszej pracy jest: „Zarządzanie konfliktem w organizacji, a zarządzanie przez pełną partycypacje”, pod względem merytorycznym praca składa się z rozdziałów o następującej treści: charakterystyka konfliktu, zarządzanie przez pełną partycypacje TPM, procesy zarządzania w kontekście zarządzania instytucją państwową ZUS, ZUS jako organizacja publiczna, firma jako organizacja i badania własne na temat zarządzania konfliktem w organizacji, a zarządzania przez pełną partycypację. Badanie ankietowe przeprowadzono w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu na próbie 30 osobowej. Analiza wyników badania wskazała na zasadność wszystkich czterech postawionych hipotez: konflikt ma wpływ na racjonalne podejmowanie decyzji w organizacji publicznej – konflikt zaburza proces podejmowania decyzji, pracownicy są tego świadomi i starają się kontrolować emocje -, negatywny wpływ konfliktu między pracownikami odbija piętno na ich relacjach w pracy – konflikt pobudza do zdrowej rywalizacji, jednocześnie zaburza dążenie do osiągnięcia założonego celu -, motywację i chęci do pracy można podnieść poprzez zarządzanie konfliktem – motywacja do pracy wzrasta wraz z pozytywnym rozwiązaniem konfliktu -, zarządzanie przez pełną partycypację dobrą metodą walki z konfliktem – zauważono istotną rolę uczestnictwa w rozwiązywaniu problemów.

The aim of this dissertation is “Management of a conflict in an organization, in comparison with management through full participation”. As far as the content of the study is concerned, it consists of the following chapters: description of a conflict, management through full participation TPM, management processes in a context of managing a state insurance institution ZUS, ZUS as a public organization, a company as an organization and a research concerning management of a conflict in an organization compared to management through full participation. Thirty people took part in a survey that was conducted in ZUS institution in Nowy Sącz. The analysis results prove all four hypothesis: a conflict influences process of making decisions, workers are aware of this fact and try to control their emotions, conflicts have negative influence on workers and their relationships in a workplace, conflict motivates workers to fair competition, at the same time it disturbs their aspiration to achieve success, managing a conflict can strengthen motivation and willingness of workers, motivation is higher if the conflict is solved positively, management through full participation is a good way to solve a conflict, participation plays an important role in problem solving processes.
Management of a conflict in an organization, in comparison with management through full participation in ZUS
Keywords: konflikt; pełna partycypacja; zarządzanie; organizacja publiczna; ankieta; conflict; full participation; management; public organization; survey