Kształtowanie się kosztów w Poczcie Polskiej na przykładzie Rejonowego Urzędu Poczty w Nowym Sączu - Jasińska Iwona (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie kształtowania się kosztów w Poczcie Polskiej na przykładzie Rejonowego Urzędu Poczty w Nowym Sączu. Przedstawiono definicje związane z pojęciem kosztów, klasyfikacje oraz podstawowe układy kosztów. Ukazano księgową ewidencję kosztów w układzie rodzajowym, według miejsc powstawania kosztów oraz w układzie rodzajowym, a następnie w układzie według miejsc ich powstawania. Dokonano charakterystyki Poczty Polskiej oraz przedstawiono bilans oraz rachunek zysków i strat Poczty Polskiej za 2002 rok. Dokonano analizy poszczególnych kosztów, przedstawiono ich strukturę oraz dynamikę.
Keywords: finanse; rachunkowość; koszt; księgowość; bilans; rachunek zysków i strat; ewidencja kosztów; księgowa ewidencja kosztów