Wpływ systemu Zarządzania Zasobami Ludzkimi na pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa na przykładzie Centrum Kształcenia Kadr „PROFESJA” - Kowalik, Joanna (My University, 2010)
Niniejsza praca jest próbą odpowiedzi na pytanie: czy odpowiedni system zarządzania zasobami ludzkimi rzeczywiście może wpłynąć na pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa? Dla potrzeb pracy wszelkie badania i analizy zostały przeprowadzone w Centrum Kształcenia Kadr „PROFESJA”. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy z nich poświęcony został teoretycznym zagadnieniom zarządzania zasobami ludzkimi w kontekście konkurencyjności przedsiębiorstw. Rozdział drugi poświęcony został charakterystyce głównych składników zarządzania zasobami ludzkimi począwszy od planowania zatrudnienia, proces rekrutacji i selekcji, ocenianie i wynagradzanie pracowników, ich rozwój skończywszy na motywowaniu do pracy. Rozdział trzeci rozpoczyna praktyczną część niniejszej pracy. Na samym początku przedstawione zostały problemy badawcze oraz cel badań. Następnie opisane zostały zastosowane w pracy metody badawcze oraz charakterystyka badanej grupy. W rozdziale została zawarta również charakterystyka Centrum Kształcenia Kadr „PROFESJA”, która posłużyła w pracy jako przykład do zbadania roli zarządzania zasobami ludzkimi w budowaniu przewagi konkurencyjnej. Rozdział czwarty rozpoczyna próba określenia pozycji konkurencyjnej oraz charakterystyka zarządzania zasobami ludzkimi w badanej organizacji. Następnie na podstawie dwóch ankiet przeprowadzonych w Centrum Kształcenia Kadr PROFESJA zidentyfikowano kilka obszarów praktyk zarządzania zasobami ludzkimi, które mają wpływ na zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa. Na podstawie zgromadzonych materiałów i przeprowadzonych badań można przyjąć postawioną w niniejszej pracy hipotezę. Spójny system zarządzania zasobami ludzkimi wpływ na konkurencyjność firmy. PROFESJA C.K.K. stwarza przyjazną atmosferę w firmie, co sprzyja budowaniu zaangażowania pracowników i skutecznie motywuje ich do pracy, dzięki czemu pracownicy PROFESJI integrują swoje cele z celami firmy starając się zdobyć jak największą liczbę słuchaczy, co z kolei przekłada się na coraz większy udział w rynku i co za tym idzie na zdobywanie coraz to lepszej pozycji konkurencyjnej.
The influence of the Human Resource Management System on the company’s competitive position based on the example of Centrum Kształcenia Kadr „PROFESJA”
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; personel; konkurencja; przedsiębiorstwo; zatrudnienie; rekrutacja; selekcja; ocena pracy; wynagrodzenie