Wsparcie z funduszy UE na opracowanie strategii rozwoju firmy na przykładzie przedsiębiorstwa Violin sp. z o.o. - Bednarek, Beata (My University, 2013)
Celem pracy jest próba opracowania propozycji strategii dla spółki Violin w ramach projektu „Planowanie strategiczne w MSP”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Podstawowe pytanie jakie przyświeca podjętym tu rozważaniom, odnosi się do funduszy unijnych w środowisku MSP, czy mają one rację bytu w owym otoczeniu. Analizy przeprowadziłam na podstawie obszernych materiałów wewnętrznych, wywiadów z kadrą zarządzającą. Całość rozważań osadzona została w ramach analiz SWOT, Churchilla i Lewis jak również analizy SPACE, których głównym zadaniem jest wskazanie jaką strategię powinna przyjąć spółka. Analizy jednoznacznie pokazują nam, iż firmy które korzystają z pomocy unijnej, świetnie radzą sobie w działaniu na rynku.

The aim of this paper is to develop a strategy for Violin Ltd. in cooperation with the Polish Agency for Enterprise Development, within the framework of Human Capital Operational Programme: Strategic Planning in SMEs, co-funded by the European Social Fund. The author of this paper has analyzed plentiful inside information and interviewed the managerial staff in order to question the raison d'être of European funds for SMEs. A strategy for Violin Ltd. has been recommended on the basis of SWOT analysis, Churchill analysis, Lewis analysis as well as SPACE analysis. The analyses show at the same time that the companies which use European Union funds are thriving.
Using European Union funds for designing a corporate development strategy. Case study of Violin Ltd.
Keywords: Unia Europejska; Europejski Fundusz Społeczny; MSP; rynek stolarki otworowej; konkurencyjność; przedsiębiorczość; strategia; European Union; European Social Fund; SMEs; wood joinery market; competitiveness; entrepreneurship; strategy