Reklama i public relations a wizerunek firmy na przykładzie Stacji Narciarskiej Wierchomla - Lompart, Magdalena (My University, 2011)
Praca podejmuje próbę zbadania stopnia zastosowania reklamy i public relations przez Stację Narciarską Wierchomla w procesie zdobywania klientów i tworzenia konkurencyjnej marki z dobrym wizerunkiem rynkowym. W tym celu przeprowadzono badania ankietowe wśród klientów ośrodka. Na podstawie odpowiedzi respondentów dokonano analizy postrzegania oferty stacji i stworzono portret demograficzny jej typowego użytkownika. Wykazano również ogromne znaczenie reklamy i PR w nawiązywaniu dobrej komunikacji między przedsiębiorstwem a konsumentami. Praca zawiera także informacje czysto teoretyczne na temat funkcjonowania środków promocji we współczesnej polityce branżowej. Podkreśla rolę medialnych nośników informacji w tworzeniu wizerunku, z równoczesnym zaznaczeniem kierunków rozwoju mediów w przyszłości, związanych ze spadkiem skuteczności reklamy i zwiększeniem zainteresowania przedsiębiorców rozwiązaniami w zakresie public relations. Praca ma zarówno służyć przedstawieniu ogólnego trendu w promocji marketingowej przedsiębiorstw na świecie, jak i podkreślić znaczenie obydwu form przyciągania klientów na przykładzie Stacji Narciarskiej Wierchomla.

This dissertation makes an attempt to examine the degree of using advertising and public relations by Wierchomla Ski Station in the process of gaining customers and creating a competitive brand with a good market image. The survey was done among Hotel Wierchomla customers. Based on respondents answers an analysis perception of the station offers was performed and psychological portrait of a typical station user was created. It was also proved that an advertising and public relations have a great influence in establishing good communication between company and consuments. What is more, the dissertation also emphasizes the role of media in creating the image. It also points out directions for future media development associated with the decrease in the effectiveness of advertising and increase the interest of business in the field of public relations. This dissertation is used for showing a general trend in marketing promotion in the world and also emphasizes the importance of both forms of attracting customers shown on the example of Wierchomla Ski Station.
Advertising and public relations and the image of Wierchomla Ski Station
Keywords: stacja narciarska; ankieta; reklama; public relations; media; producent; ski station; questionnaire; advertising; producer