Rola systemów motywacyjnych w zarządzaniu na przykładzie przedsiębiorstwa produkcyjno – handlowo – usługowego Andrema Spółka Akcyjna w Nowym Sączu - Wojciechowska Anna (My University, 2007)
Istnieje wiele metod motywowania pracowników. Proces ten rozpoczyna się już przy planowaniu zatrudnienia, ponieważ pracodawcom zależy, by pozyskać wysoko wykwalifikowany personel. Za pomocą różnorodnych środków materialnych i pozamaterialnych tak wpływają na postawy pracowników, aby wydobyć z nich najwyższą produktywność, celem osiągnięcia wspólnego dobra. Właściwym doborem personelu zajmuje się dział kadr, który przez odpowiednią politykę wynagrodzeń oraz właściwy system motywacyjny może pozyskać odpowiednich kandydatów dla swojego przedsiębiorstwa oraz zatrzymać ich w organizacji. Zadaniem kadry zarządzającej jest stworzenie takiego systemu motywacyjnego, który zachęcałby pracowników do ciągłego podwyższania swoich kwalifikacji zawodowych, a także angażowania się w realizację planów organizacji, oraz dawał dużą satysfakcję z wykonywanej pracy. Właściwa umiejętność motywowania ludzi do pracy może stanowić o sukcesie organizacji. Personel jest jednym z najważniejszych zasobów ludzkich, jakim dysponują podmioty gospodarcze, ponieważ pracownicy realizują strategię i cele przedsiębiorstw. Pracownicy poprzez swoje działanie mogą wpłynąć na wzrost efektywności i konkurencyjności przedsiębiorstwa, albo ograniczyć prawidłowe jego funkcjonowanie. Obiektem badań zaprezentowanych w niniejszej pracy jest Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo – Usługowe Andrema S.A. w Nowym Sączu. Przeprowadzone badania obejmują swym zakresem grupę 100 pracowników zatrudnionych w badanej organizacji. Istotą przeprowadzonych badań jest identyfikacja systemu motywowania w PPHU Andrema S.A. Dla potrzeb badań sformułowano następujące cele badawcze: ustalenie czy system wynagrodzeń jest instrumentem w procesie zarządzania oraz czy system motywacyjny PPHU Andrema S.A. wpływa na jakość i wysoką efektywność pracy pracowników.
The role of motivational systems in management of the example of PPHU Aandrema JSC in Nowy Sącz
Keywords: motywowanie; zarządzanie zasobami ludzkimi; planowanie zatrudnienia; dobór pracowników; system motywacyjny w firmie; PPHU Andrema S.A.