ePUAP narzędziem nowoczesnej administracji publicznej w społeczeństwie informacyjnym - Pajda, Ewa (My University, 2014)
Przedmiotem pracy jest problematyka związana z budową elektronicznej administracji publicznej w Polsce. E-administracja w tej chwili nie jest już tylko doskonałą alternatywą dla dotychczasowych procedur lecz staje się koniecznością. W powstającym ciągle społeczeństwie informacyjnym dostęp do usług administracyjnych świadczonych drogą elektroniczną jest bardzo istotnym elementem, gdyż to właśnie administracja i jej sprawne funkcjonowanie mają duży wpływ na działanie całej gospodarki. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale zdefiniowano to, czym jest społeczeństwo informacyjne oraz to co wpływa na jego powstanie. Drugi rozdział poświęcony jest analizie polskiej administracji publicznej w kontekście budowy e-administracji oraz tego jak wygląda na tle innych krajów Unii Europejskiej. W rozdziale trzecim i czwartym zaprezentowano i omówiono budowę oraz funkcjonowanie systemu ePUAP oraz udostępnionego przez niego profilu zaufanego. Przedstawiono ich funkcjonowanie i zastosowanie w praktyce, a także ukazano korzyści związane z ich wdrożeniem. Platforma ePUAP i profil zaufany są rozwiązaniami nowoczesnymi na miarę naszych czasów, pozwalającymi na usprawnienie działania polskich urzędów. Stanowią one bardzo ważny element państwa, gdyż realizują zadania z całościowego obszaru zarządzania administracją publiczną w kraju, a także są wyrazem dążeń Polski w dziedzinie informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Praca została oparta na przepisach prawa materialnego, pozycjach książkowych, dokumentach elektronicznych oraz stronach internetowych.

The thesis focuses on issues related to the development of electronic public administration in Poland. At the moment, e-Government is not only a great alternative to the existing procedures, but it becomes a necessity. In the developing information society the access to administration services provided electronically plays an important role as it is the administration and its smooth functioning that have a large impact on the whole economy. The thesis consists in four chapters. The first chapter includes the definition of the information society and the factors that affect its formation. The second chapter is devoted to the analysis of Polish public administration in relation to the development of e-Government and its position among other European countries. The construction and functioning of ePUAP (electronic platform of public administration services) system and trusted profile available within the platform were presented and discussed in the third and fourth chapter. Their functioning and use in practice were described as well as the benefits associated with their implementation. The ePUAP platform and trusted profile are modern solutions of our times which help improve the performance of Polish authorities. They constitute essential part of the country since they perform the tasks concerning the overall public administration in the country and they symbolize the efforts to informatize Polish entities providing public services. The thesis is based on the provisions of substantive law, literature on the subject, electronic documents and related websites.
ePUAP as a tool of modern public administration in the information society
Keywords: e-administracja; ePUAP; e-government; ePUAP; społeczeństwo informacyjne; administracja publiczna; profil zaufany; information society; trusted profile; public administration