Droga dyplomatyczna, która doprowadziła do ponownego otwarcia Cmentarza Orląt we Lwowie - Wójs Wioleta (My University, 2007)
W niniejszej pracy, opisany został problem związany z odbudową polskiego Cmentarza Orląt we Lwowie, który obciążył polsko-ukraińskie stosunki na wiele lat, rzutując jednocześnie na współpracę państw w dziedzinie gospodarczej i politycznej. Renowacja i otwarcie nekropolii była sprawą niezwykle delikatną i drażliwą, zarówno dla Polaków jak i Ukraińców, toteż wypracowanie kompromisu zajęło wiele wysiłku i czasu.
Keywords: historia Cmentarza Orląt Lwowskich; walki dyplomatyczne o Lwów; Konwencja genewska; porozumienie; sporne kwestie; polsko-ukraiński konflikt o Cmentarz Orląt Lwowskich; polsko-ulkraińskie stosunki na terenie pogranicza