Dochody własne gmin z podatków i opłat, na przykładzie gminy Grybów - Gruca, Dawid (My University, 2011)
Ustrój samorządu gminnego daje społecznościom lokalnym duży stopień samodzielności, niezależność decyzji w dysponowaniu mieniem oraz tą częścią budżetu gmin, która zależy tylko od nich samych (tzw. dochody własne gmin). Rada gminy będąca grupą reprezentującą społeczeństwo gminy poprzez planowanie odpowiedniej struktury dochodów i wydatków budżetowych oraz poprzez nadzór nad realizacją dochodów i wydatków wpływa w istotny sposób na funkcjonowanie gminy, jej rozwój a zatem pośrednio również na warunki życia mieszkańców. Przedmiotem niniejszego opracowania jest analiza dochodów z tytułu podatków i opłat lokalnych gminy na przykładzie Gminy Grybów. Rozdział pierwszy opisuje podatki i opłaty lokalne jako elementy systemu podatkowego w Polsce. Kolejny rozdział przedstawia zasady organizacji i funkcjonowania gmin. Następny rozdział poświęcony jest szczegółowej charakterystyce dochodów Gminy Grybów. Gmina Grybów w latach 2008 – 2010 korzystała jedynie z dodatkowych subwencji i dotacji przyznawanych z budżetu państwa oraz przez Unię Europejską. Ponad połowę dochodów gminy to dotacje i subwencje. Pozostała część stanowią wpływy z podatków, opłat oraz innych źródeł. W analizowanych latach wielkość dotacji i subwencji ulegała zmianie.
Municipality's own revenues from taxes and other payments based on the district of Grybow
Keywords: system podatkowy; podatki i opłaty lokalne; gmina; budżet gminy; dochody gminy