Wpływ szkoleń na rozwój zawodowy urzędników w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu - Kmiecik, Grażyna (My University, 2012)
We współczesnym świecie rozwój pracownika uznany jest za jedną z kluczowych funkcji personalnych w organizacji. Dlatego też podnoszenie wartości kapitału ludzkiego uzależnione jest od warunków jakie stwarza się pracownikom, np. zapewnianie szkoleń, realizacje zadań zespołowych, motywowanie do rozwoju. Podnoszenie efektywności organizacji możliwe będzie wtedy, gdy będziemy posiadać pracowników o określonych kwalifikacjach, umiejętnościach i doświadczeniu. Celem moich badań jest wykazanie, czy szkolenia urzędników prowadzone w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu mają wpływ na ich rozwój zawodowy i czy przyczyniają się do podejmowania decyzji personalnych w innych obszarach zarządzania zasobami ludzkimi takich jak ocena pracownika, wynagrodzenie czy awansowanie. Przeprowadzona analiza, w oparciu o badanie dokumentów resortowych - zewnętrznych i wewnętrznych aktów prawnych, została porównana z modelowymi narzędziami nowoczesnego zarządzania dostępnymi w literaturze. Wynik przeprowadzonych badań wypadł pozytywnie. Stwierdzono, iż szkolenia mają wpływ na rozwój zawodowy pracowników ale powiązane są tylko z niektórymi obszarami zarządzania zasobami ludzkimi, takimi jak ocenianie pracownika, natomiast brak jest spójności i praktycznego powiązania pomiędzy wynagrodzeniami i awansem. Aby w przyszłości modelować ścieżkę rozwoju zawodowego i awansu pracowników należy wykorzystać posiadane instrumenty, np. systemu wynagradzania opartego na wartościowaniu stanowisk pracy, stosowaniu motywacyjnych systemów płac, wykorzystanie przejrzystej ścieżki awansowania.

In the modern world, the development of an employee is considered one of the key functions of Human Resources in any organization. Therefore, the increase in the value of human capital is dependent on conditions offered to employees, such as providing training, implementation of team tasks, motivating the development of employees. Improving the efficiency of the organization will be possible if we have employees with certain qualifications, skills and experience. The aim of my research is to demonstrate that the training of officials organized by the District Prosecutor's Office in Nowy Sacz have an impact on their professional development and contribute to the process of taking decisions that concern the personnel in other areas of human resource management such as job evaluation, pay or promotion. The conducted analysis, based on the examination of departmental documents - internal and external acts, was compared with the model of modern management tools available in the literature. The result of the research was positive. It has been found that the trainings have an impact on the professional development of employees but are linked only to certain areas of human resource management, such as the evaluation of the employee, but there is no consistency and practical link between remuneration and promotion. To shape the future path of professional development and advancement of employees it is essential to use existing instruments, such as the remuneration system based on valuation of work, the use of incentive pay systems or the use of a clear promotion path.
Influence of trainings on the professional development of clerks in The District Prosecutor's Office in Nowy Sącz
Keywords: analiza; pracownik; organizacja; motywowanie; szkolenia; rozwój zawodowy