Wykorzystanie środków z Europejskiego Funduszu Społecznego w aktywizacji osób bezrobotnych z terenu powiatu limanowskiego - Poręba Grzegorz (My University, 2006)
Polska stając się pełnoprawnym członkiem Unii Europejskiej została objęta pomocą z Funduszy Strukturalnych. Wsparcie finansowe UE to wielomiliardowe nakłady między innymi na sferę socjalną dotyczącą głównie rynku pracy, likwidowania zjawiska bezrobocia i dyskryminacji w zatrudnieniu, tworzenia nowych miejsc pracy, dostosowania edukacji do ciągle zachodzących zmian rynkowych. Obszar polityki socjalnej Wspólnoty wspiera powołany w 1957 roku Europejski Fundusz Społeczny, z którego w pełni od 1 maja 2004roku może korzystać Polska, jako kraj członkowski Unii Europejskiej. W pierwszych latach przynależności Polski do UE (2004-2006) EFS przeznaczony będzie na realizację Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwoju Zasobów Ludzkich i jednego z priorytetów Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. W niniejszej pracy ukazałem szanse i możliwości jakie daje Europejski Fundusz Społeczny, który współfinansuje działalność Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej. Przybliżyłem również podstawowe cele i zasady funkcjonowania EFS, co pozwoli zrozumieć sens istnienia wspólnotowego wsparcia.
The use of the European public fund resources in the mobilization of the unemployed in Limanowa administrative district
Keywords: Europejski Fundusz Społeczny; aktywizacja osób bezrobotnych; powiat limanowski; polityka społeczna UE; Sektorowy Program Operacyjny Rozwoju Zasobów Ludzkich (SPO RZL); bezrobocie; rynek pracy; szkolenia