Środki trwałe i amortyzacja w aspekcie prawa podatkowego i bilansowego na przykładzie Firmy X - Drożdżak, Ewelina (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie podstawowych kwestii dotyczących problematyki środków trwałych w przedsiębiorstwie oraz ściśle z nimi powiązanej amortyzacji, jako kosztu ich stopniowego zużywania się w toku prowadzonej działalności gospodarczej, mającego konsekwencje dla wykazania dochodu i związanego z nim wymiaru podatkowego jednostki. Kwestię amortyzacji rozważano w aspekcie przepisów prawa bilansowego i podatkowego, dążąc do uchwycenia oraz wykazania istotnych różnic występujących pomiędzy nimi oraz podejmując próbę egzemplifikacji tego zagadnienia na przykładzie badanej Firmy X za okres ostatnich pięciu lat (2007 – 2011). Pracę kończą wnioski będące konstatacją głównych myśli i rozważań zawartych w jej treści. Wnioski te, wynikające zarówno z przeprowadzonych studiów literaturowych jak również badań empirycznych, zaprezentowano w zakończeniu pracy. W opracowaniu wykorzystano, dobrane tematycznie, aktualne pozycje literatury naukowej różnych autorów. Posłużono się także odpowiednimi aktami prawnymi, których spis zamieszczono w opisie bibliograficznym.
Capital assets and depreciation in the aspect of tax and balance law for example Company X
Keywords: środki trwałe; przedsiębiorstwo; prawo podatkowe; amortyzacja