Motywacja, jako klucz do bogactwa - Witos, Ewelina (My University, 2010)
Motywacja to ogólne dynamiczne pojęcie, które pomaga wyjaśnić różnorodne procesy w uruchamianiu, kierowaniu, podtrzymywaniu i przerywaniu określonego zachowania. Właściwe mechanizmy motywacji działają na preferencję celów i aktywności, intensywności reakcji i wytrwałości w utrzymywaniu określonych wzorów zachowania skierowanych na cel. Analiza motywacji służy różnym celom, miedzy innymi wyjaśnia ludzką wytrwałość w realizacji celów pomimo przeszkód. Pierwszy rozdział pracy zawiera definicje oraz sztuka motywacji i jej zasady. Drugi rozdział zawiera definicje bogactwa. Wyjaśniono, czym jest bogactwo oraz co rozumiemy pod słowem bogactwo. Następnie wymienione zostały rodzaje bogactwa. Trzeci rozdział jest częścią badawczą pracy zawierającą cel, którym jest badanie własne na temat wpływu motywacji własnej (determinacji) na aktywność człowieka w kierunku zdobywania dóbr materialnych – bogacenia się ludzi. Rozdział ten stanowi część empiryczną pracy zawierającą przeprowadzone badania z postawionymi hipotezami oraz metodą badawczą.
Motivation as a key to wealth
Keywords: motywacja; osobowość człowieka; dobrobyt